Noin 80 prosenttia Suomessa myydyistä vaatteista valmistetaan Kaukoidässä. Kotimaisten vaatteiden osuus on pudonnut neljään prosenttiin ja loput tuodaan lähinnä Euroopasta. Edulliset hinnat, heikko laatu ja vaihtuva muoti ovat tehneet vaatteista kertakäyttötavaraa. Tekstiilivuoret kasaantuvat kaatopaikoille.
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa halpatuonnin lisääntyminen on pantu merkille. Suuri osa vaatteista on huonokuntoisia, vaikka ne ovat melkein uusia.
”Kymmenessä vuodessa hinnat ovat laskeneet ja tuotanto siirtynyt Kiinaan”, Helsingin Hietalahden kierrätyspisteen myymäläpäällikköSanna Fagerlund toteaa.
Yhdeksän kiloa vaatteita roskiin
Kuluttajat heittävät pois vuosittain 70–80 miljoonaa kiloa tekstiilejä. Suomalaista kohden se tekee noin neljätoista kiloa.
Määrästä yli yhdeksän kiloa heitetään roskiin ja alle viisi lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Suurin osa tekstiileistä päätyy siis kaatopaikalle ja pieni osa polttoon.
Samalla, kun jätevuoret kasvavat, haalitaan tilalle uusia vaatteita.
Tilastokeskuksen kulutustutkimusten mukaan jokainen suomalainen osti tekstiilejä vuonna 2010 uutena noin 13 kiloa. Kierrätysvaatteita ostettiin runsas kilo vuodessa.
Suurin ongelma tekstiilien kierrätyksessä on, etteivät rikkinäiset vaatteet kelpaa kellekään. Suomessa on vain kaksi toimijaa, jotka käsittelevät poistotekstiilejä mekaanisesti ja tekevät niistä muun muassa rakennusalan tuotteita.
2 kommenttia:
Auts! Kauhea määrä materiaalia. Rikkinäiset (nukkaantuneet, reikäiset ja huonolaatuiset) halpismateriaalit ovat tuunaajan kannalta se suurin ongelma. Tuo kilomäärä kuulostaa kyllä hurjalta, ei kai meillä kokp perheessäkää heitetä tuollaista määrää tekstiilejä menemään vuodessa! Paljon kyllä myydään kiertoon tai viedään Konttiin, mutta tuo roskiin/poltoon -määrä kuulostaa hurjalta. Toisinsanoen joku vie niitä roskiin sitäkin enemmän. ;)
Minustakin määrä kuulostaa valtaisalta :(. Meillä ei juurikaan mene roskiin tekstiilejä, jotenkin on löytynyt käyttöä melkein kaikille räteille ;)
Lähetä kommentti