Käsityön antaminen lahjaksi voi olla rikos

maanantai 21. marraskuuta 2011

Ei hyvää päivää!!!!!!!!!!:

link

Lehtien ohjeilla tehtyjen käsitöiden antaminen lahjaksi saattaa olla rikos. Joissakin ohjeissa on mallisuojattu-merkintä, jolloin tuotetta saa valmistaa vain omaan käyttöön. Tällöin esimerkiksi ohjeen mukaan valmistetun kaulahuivin kääriminen joululahjapakettiin ei ole sallittua. Patentti- ja rekisterihallituksesta kerrotaan, että rajanveto on vaikeaa, sillä mallisuoja ei koske pelkästään ammattimaista käyttöä.

- Mallisuoja estää kaupallisen ja ammattimaisen hyväksikäytön, mutta omaan käyttöön tuotetta voi yhden kappaleen valmistaa. Suojan rajanveto on kuitenkin kuin veteen piirretty viiva. Pitää harkita, että mitä enemmän tekee, niin sitä enemmän raja lähestyy. Ei se oikeastaan ole enää omaan käyttöön valmistettua jos sitä tekee lahjaksi laajalle piirille, toteaa apulaisjohtaja Tapio Priia Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Mallisuojan rikkomisesta voi seurata sakkorangaistus ja vahingonkorvausvelvollisuus. Mallisuojan haltija omistaa oikeudet tuotteen taloudelliseen hyödyntämiseen ja on hänen päätettävissään kuinka laajalle tuotetta levitetään.

- Sen takia mallisuojia haetaan, että tuotetta pystyttäisiin itse taloudellisesti hyödyntämään tai mahdollisesti luovuttamaan oikeudet firmalle, jolla on välineet tai mahdollisuudet sitä hyödyntää. Vaatetuotteisiin suojia haetaan melko vähän. Yleisimmin suojataan huonekaluja, erilaisia pakkauksia, rakennustarvikkeita ja taloustavaroita.

Priian mukaan Patentti- ja rekisterihallitukseen tehdään vuositasolla noin 200 mallisuojaushakemusta. Suurin osa hakemuksista tehdään Euroopan sisämarkkinoiden harmonisointivirastoon, jolloin suoja kattaa koko Euroopan alueen.YLE Satakunta

1 kommenttia:

ja ihan varmana ompelen kirjoitti...

Tästä uutisesta sai kyllä päivän parhaat naurut.

Juurikin lueskelin uutta lehteä jossa oikein kehoitettiin rikokseen: "Ompele näillä ohjeilla ystäville ja sukulaisille lahjoja pukinkonttiin."