Made in Finland, lastenvaatteet?

sunnuntai 14. marraskuuta 2010


.iso maailma.:n Marjuli kirjoitti melenkiintoisesta aiheesta, ja jakoi tietoaan bloginsa kautta asiasta kiinnostuneille. Paljon infoa sisältävä kirjoitus tässä copypastena:
Käyppäs kurkkaamassa myös Marjulin kivassa blogissa myös kirjoituksen herättämät kommentit!
Lisänä kirjoituksen perässä Marjulin oma otanta Suomessa valmistettavista tuotteista, joihin Hoppukin sai kunnian liittyä.


Kun sain tietooni, että Aasiasta tulevat vaatteet sisältävät Euroopassa kiellettyjä myrkkyjä, halusin muuttaa omia kulutustottumuksiani. En halua myrkkyjä lasteni kroppaan, enkä kyllä omaankaan. Onhan tässä Kiina-ilmiössä toki muitakin ongelmia kuin myrkyt. Nyt aloin kuitenkin käydä läpi suomalaisia ja siinä sivussa vähän eurooppalaisiakin vaatevalmistajia, jotta saisin varmuuden oikeasti hyvistä tuotteista.

En tiedä kiinnostaako asia muita, mutta ajattelin laittaa tietoni muidenkin nähtäville. Olen penkonut valmistusmaata vaatteiden pesulapuista, selannut nettisivuja ja laittanut sähpöpostia. Netissä tuotteiden valmistusmaata ei yleensä ilmoiteta mitenkään, ei ainakaan jos tuote ei ole täysin suomalainen.

Suomalaisella alkuperällä ratsastetaan mielellään. Sivuilla saatetaan kertoa tuotteen suomalaista historiaa ja antaa näin ymmärtää, että tuotteet tehtäisiin edelleen kotimaassa. Myös nimi voi hämätä, kuinka moni esimerkiksi ajattelee Tutan ja Nokian (jalkineet) olevan kotimaisia? Tutta teettää vaatteensa Aasiassa ja Nokian jalkineet pääasiassa Euroopassa, mutta osittain myös Aasiassa.

Kaikki ulkovaatteet, kuten Lassie, Remu, Reima, Rasavil ym. ovat osittain tai kokonaan aasialaista tuotantoa. Rasavil on ilmeisesti ainut, jolla on edes vähän (35%) tuotantoa kotimaassa, Reima valmistaa kaiken Aasiassa. Myrkyistä en sitten tiedä, Rasavil vakuutti tullilaboratorion tarkistavan heidän tuotteensa ja niihin ei kuulemma myrkkyjä suihkuteta. Muilta en ole kysynyt. Asiaa voisi selvitellä enemmän, mutta se vie aikaa.

Erityismaininta Nansosta, jonka tuotteet valmistetaan Nokialla, Torniossa ja Tallinnassa. Nanso Group toimii eettisesti jokaisessa tuotantoketjussaan, heillä on käytössään reilun kaupan puuvillaa ja hallussaan koko valmistusketju langasta valmiiksi tuotteeksi. Nanso Group Oy:n tuotteisiin kuuluvat: Black Horse, Finnwear, Amar, Vogue, Norlyn, KS Socks ja tietysti Nanso. Nansolla on hyvät kotisivut, kannattaa vierailla!

Toinen erityismaininta suomalaisesta Kivat-merkistä, jolta sain erityisen tarkan ja ystävällisen vastauksen. Vastauksessa kerrottiin oma-aloitteisesti kaikki villan hankinnasta lähtien. Lisätietoja saa halutessaan minulta.

Osa tuotteista jäi kysymysmerkeiksi, kun en saanut vastausta lainkaan. Sellaisia ovat ainaki Huppa, Rukka ja Halti. Kotimaisia näistä ei kuitenkaan ole mikään.

Jos asia kiinnostaa, suomalaisia tuotteita on helpointa käydä läpi avainlipun saaneita firmoja selaamalla. Kannattaa myös aina laittaa sähköpostia, jos tuotteen valmistusmaa on epäselvä.

S

2 kommenttia:

Paperipörriäinen kirjoitti...

kiitos tästä kirjoituksesta! asia on tärkeä. kurkkaampa linkkinne seuraavaksi. juuri tänään omassa blogissani kiukuttelin aiheesta käsityöläisenä eläminen/toiminnan kannattaminen/ajatuksilla vai kukkarolla suomalaisen käsityön arvostaminen, suomessa vai muualla tuotettua vai ihan sama jne. näkökulma on vähän eri, mutta silti tämä kirjoitus osui minuunkin.
miten muuten teillä? onko päivätyönne toisaalla vai oletteko kokoaikaisia käsityöläisiä?

hoppu design kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Paperipörriäinen. Minun osaltani asia on niin että teen päivätyötä perhepäivähoitajana, eli en ole kokoaikainen käsityöläinen....olisikin aivan ihanaa jos sellainen olisi taloudellisesti mahdollista ;)
Noora