Laukkuja...

torstai 4. maaliskuuta 2010

Tällaisia laukkuja on syntynyt viime päivinä. Kokeilin uutta tekniikkaa: paperikuva päällystetään kontaktimuovilla mollemmin puolin ja ommellaan sitten kankaalle. Ei hassumpi lopputulos, valkoinen veska (onko kukaan sattumoisin lukenut Neil Gaimanin Sandman sarjakuvaa?) menee myyntiin verkkokauppaan, samoin pieni pinkki muffinikassi. Muumiaiheisesta en oikein tiedä uskaltaako sitä myyntiin laittaa, kaiketi noiden kuvien käytöstä on joku laki olemassa....Mitä mieltä olette?
Noora

9 kommenttia:

Hoppu Design kirjoitti...

ihana tuo valkoinen! ei osannut oikein mikkokaan vastata kymysykseen.

s

berenike kirjoitti...

Todella ihania!!! Kolahti eritoten tuo ensimmäinen valkoinen laukku, Gaiman-fani kun olen :) Mistä Sandman-volumesta kyseinen kohta on?

Pieni Lintu kirjoitti...

Ihania!!! :)

Copyright jutun takia et varmaa voi myydä mitää toisten kuvia, muumia tms. Meillä ainakin käsi- ja taideteollisessa ku pidettii myyjäiset ja tehtii kortteja esim. ristipistolla nii oppa sano että mitää nallepuhia tai vastaavaa ei saa käyttää että pitää olla joku oma malli..enpä tiedä sitte..

Ikuinen vauvakuume kirjoitti...

Todella ihana idea!

Käsittääkseni kaikkien luovien töiden suojana on tekijänoikeuslaki (sarjakuvat, mainokset, yrityslogot, laulut, musiikki, jopa kartat).

Kannattaa kuitenkin ottaa tekijään yhteys ja pyytää lupa.

Tekijänoikeus koskee ymmärtääkseni vain uusina täyteen hintaan myytäviä tuotteita, jolloin ikään kuin kilpailet idean isien kanssa.

Sen sijaan käytettyjä, kirppishintaan myytäviä ei koske.

Miksi muuten käytät muiden töitä? Olet valtavan luova itsekin!

Ikuinen vauvakuume kirjoitti...

Jäin pohtimaan: Entä jos käyttäisi kierrätyskuvia, vaikka kulahtanutta Mikki Hiiren kuvaa jostain kahekskytluvun collegepaidasta ja ompelisi sen uuteen kassiin.

Onko se uusi vai vanha...

Ikuinen vauvakuume kirjoitti...

Jos vielä kiinnostaa (minua nyt näyttää kiinnostavan), löysin wikipediasta aika selvän selityksen näille oikeuksille:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus_Suomessa

Hoppu Design kirjoitti...

No nimenomaan minuakin jäi mietityttämään tuo kierrätetyn tuotteen jälleenkäyttö. Kyllä minä olen surutta käyttänyt vanhat kuvalliset t-paidat pipomateriaaleina, spidermanit yms. mukana. Tuntuisi hassulta, ettei niitä voisi jälleenkäyttää.
Voimmehan käyttää kankaatkin uusiksi, vaikka ihan nimeällä minkä firman kankaasta on kyse!

Vaikita juttuja, mulle ei kyllä koko asia ihan auennut tuolta wikipediastakaan, heheheh!!

Saara

hoppu design kirjoitti...

Kiitos kaikille valottavista kommenteista, eli en taida uskaltaa myydä tuittulaukkua, ehkäpä päätyy sitten lahjaksi.....
Berenike:siitä on varmaan kymmenen vuotta kun olen Gaimanini lukenut, joten valitettavasti en kuollaksenikaan muista mistä tuo kuva on peräisin, sattumalta löysin tuon opiskeluaikaisen tulosteen pöytälaatikon pohjalta....;)
Noora

vilukissi kirjoitti...

Luin Finlexistä tekjänoikeudesta...sellaista mukavaa kapulakieltä näytti olevan, niin kuin laki nyt yleensäkin...mutta uskon, että parasta on olla myymättä esim.just tuota muumi -laukkua, uskon vahvasti, että siihen tulisi olla lupa. Mutta lahjana saa antaa! Olen joskus hämmentynyt esim.kirpputoreilla, kun siellä saattaa joskus olla myynnissä itsetehty laukku, ja just täysin samanlainen kuin alkuperäinenkin marilaukku ja samasta kankaasta...siinä liikutaan plagioinnissa. Mutta marilaukuille ei voi olla olemassa pantenttia, koska laukut on jo keksitty mutta sitten just samanlaisen tekeminen loukkaa kuitenkin hyvää kauppatapaa vastaan. Höh...en tiedä tarkasti, mutta varovainen kantsii olla kuvien kanssa. Esim.pankkikorttiinkaan ei saa laitettua mitä tahansa kuvaa.

Puhuit kontaktimuovista...on olemassa jokin painotekniikka, jolla esim vanhoista valokuvista saa tehtyä näppärästi kuvia ja ne voi siirtää kankaana just tommosiin laukkuihin, meikkilaukkuihin, liinoihin ymv.
Mä koetan selvittää asiaa!!!