14 kg tekstiilejä vuodessa roskiin, per nuppi

maanantai 28. tammikuuta 2013


linkki

Noin 80 prosenttia Suomessa myydyistä vaatteista valmistetaan Kaukoidässä. Kotimaisten vaatteiden osuus on pudonnut neljään prosenttiin ja loput tuodaan lähinnä Euroopasta. Edulliset hinnat, heikko laatu ja vaihtuva muoti ovat tehneet vaatteista kertakäyttötavaraa. Tekstiilivuoret kasaantuvat kaatopaikoille.
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa halpatuonnin lisääntyminen on pantu merkille. Suuri osa vaatteista on huonokuntoisia, vaikka ne ovat melkein uusia.
”Kymmenessä vuodessa hinnat ovat laskeneet ja tuotanto siirtynyt Kiinaan”, Helsingin Hietalahden kierrätyspisteen myymäläpäällikköSanna Fagerlund toteaa.

Yhdeksän kiloa vaatteita roskiin

Kuluttajat heittävät pois vuosittain 70–80 miljoonaa kiloa tekstiilejä. Suomalaista kohden se tekee noin neljätoista kiloa.
Määrästä yli yhdeksän kiloa heitetään roskiin ja alle viisi lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Suurin osa tekstiileistä päätyy siis kaatopaikalle ja pieni osa polttoon.
Samalla, kun jätevuoret kasvavat, haalitaan tilalle uusia vaatteita.
Tilastokeskuksen kulutustutkimusten mukaan jokainen suomalainen osti tekstiilejä vuonna 2010 uutena noin 13 kiloa. Kierrätysvaatteita ostettiin runsas kilo vuodessa.
Suurin ongelma tekstiilien kierrätyksessä on, etteivät rikkinäiset vaatteet kelpaa kellekään. Suomessa on vain kaksi toimijaa, jotka käsittelevät poistotekstiilejä mekaanisesti ja tekevät niistä muun muassa rakennusalan tuotteita.
KATJA KOLJONEN

skirts

torstai 24. tammikuuta 2013


Verkkokaupassa tapahtuu nyt! 
Uusia tuotteita ilmestyy, jos ei nyt ihan joka päivä, niin ainakin joka toinen ;).
Tässä hamosia, kahta eri mallia ja kokoa. Hopun valikoimissa on ollut näitä lyhyitä hameita kahta eri mallia jo pidemmän aikaa, toisessa muotolaskokset ja vetoketju takana ja toisessa erillinen vyötärökaitale. Vyötärökaitaleella varustettu hame asettuuu hiukan matalammalle vyötärölle/lantiolle.



Yllä Metsovaaran suunnittelema ja signeeraama kuosi <3 p="">
Kesää odotellessa!
S

Teijon ruukki alpakoineen

tiistai 22. tammikuuta 2013


Olimme kollegoideni Esterin neitojen kanssa tutustumassa Teijon Ruukin maisemiiin ja ihmisiin. Näissä maisemissa olisi tarkoitus järjestää seuraava muötinäytöksemme toukokuussa. Paikka on aivan uskomattoman kaunis, vaikkakin luonnollisestikin toukokuussa jotain ihan muuta (vielä kauniimpi?!).


Ruukin kahviota.


Ruukin Alpakkakehräämö ja Puoti



Ruukin naisia ennen.


Muotinäytöksessämme tulee suurta osaa esittämään myös alpakat, joihin pääsimme myös tutustumaan :)


Tiesitkö muuten, että alpakoilla on polkuanturat? Ja pitkät kynnet?!



Juhlatilaa Ruukilla, harmi ettei ole häitä ihan näkösällä ;9


Tiina Talvikki, ikioma alpakkakuiskaajamme!


Saara

Virkaten

torstai 17. tammikuuta 2013


Hei innosta uhkuenpuhkuen!
 Jokos olette törmänneet tekeillä olevaan virkkauskirjaseen Virkkuri? Olen onneton neuloja, ja siksikin aivan tohkeissani näistä ihanista, graafisista luomuksista joissa tekniikkana virkkaus (niiiin paljon helpompaa!).
Kirja on opinnäytetyö TaiK:ista ja julkaisuajaksi on lupailtu maalis-huhtikuuta. Tekijänä Molla Mills.



Saara

Haalarihousuja pienille murusille

maanantai 14. tammikuuta 2013


Pellavaista ja puuvillaista haalaria on työhuoneelta valmistunut lähipäivinä, kierrätysmateriaaleja, kuinkas muutenkaan. Kokona 80 cm, tuloillaan on isompaakin kokoa, kunhan oikean väristä resoria on löytyäkseen!
Monesti toivotaan enemmän pojille sopivaa vaatetta, ja näissäpä nyt sillä mielellä sitten valittu kuosit. 


Saara

Lämpöä tuleville pakkasille

tiistai 8. tammikuuta 2013

Jee, työssäoppimiseni alkoi, eli Hoppu kauppaankin alkaa pitkästä aikaa kohta virtaamaan enemmän tuotteita! Töiden ja opiskelujen yhteensovittaminen ei ole ihan kitkatta sujunut, aika tuntuu olevan vähitnäänkin kortilla, puhumattakaan taloudellisetsa puolesta. Taikka harrastuksista.... Seuraavat kuusi viikkoa kuitenkin toivottavat antavat hetken helpotusta :)
Kevättä odottelen jo kovasti, ja ajatukset pyörivät kesäisissä mekoissa. Kuitenkin, tällä viikolla valmistui vielä talvista makuupussia vauvoille. Leppiskuosilla reippaaseen makuun ja hempeämpää romantikolle:



Toivon mukaan pääsen esittelemään tulevilla viikoilla myös jotain omaan kaappiin valmistunutta...
S